0

Din indkøbsvogn er tom

25. marts 2020

Når der er vådt og mudret på foldene begynder bekymringerne om muk og sur stråle. Vi vil alle gerne undgå det, hvis vi kan. Nogle gange er vi heldige og andre gange ender man med en hest med muk på alle 4 ben eller en sur stråle, der bare ikke er til at komme af med. 

Men hvad er muk og  hvad kan vi egentlig gøre for at forebygge det og hvordan behandler vi mest effektivt? 

Hvad er muk? 

Muk er en infektion nederst på benene, hyppist i koden, som er forårsaget af bakterier, svampe eller mider. Det fremtræder typisk, som små skorper.

 

Symptomer og tegn - hvad skal jeg kigge efter, for at fange det i opløbet? 

Muk

Når du strigler din hest så mærk efter specielt omkring koden. Er hesten mere varm end den plejer at være, har den små skorper siddende som ikke er mudder eller er den endda en smule halt? 
Alle 3 er indikatorer på hesten har muk. Nogle tilfælde er milde og er kun med et par små skorper, mens de værre tilfælde kan sprede sig længere op af benet og hesten kan blive både varm, hævet og meget halt.

Sur stråle

Hornet i strålen begynder at lugte, der kan dannes kløfter og den bliver som regel svampet.

Behandling - hvordan behandler jeg mest effektivt? 

Muk

Vask med en bakteriedræbende sæbe 1 gang om dagen mens udbruddet er aktivt. Det kan være Medicated shampoo fra Carr&Day&Martin. Skrub godt, så meget hesten tillader det. Bakterierne befinder sig under såret og det er derfor vigtigt, at skorperne skrubbes af, så du kan få vasket bakterierne væk.

Sørg for at tørre benene godt efter med et håndklæde eller andet. Husk at det skal være rent, så du ikke tilfører yderligere bakterier. 

Skal din hest på fold, er det vigtigt at sårene smøres med en bakteriedræbende creme, som stadig tillader huden at ånde. Her er Protection Plus fra Carr&Day&Martin, Nathalie HorseCare Barrier Creme eller Skinhealer fra Blue Hors ideelle. 

Sur stråle 

Står din hest med sur stråle skal der behandling til som både er svampe og bakteriedræbende. Det er vigtigt, at kunne komme helt ind i de kløfter, der kan forekomme. Det er derfor en god ide med en spids ende på tuben du behandler med. Vi anbefaler Absorbine Hooflex Frog & Sole, da den opfylder alle de gode kriterier. 

HUSK at sørge for, at din hest står så tørt som muligt i sin boks, hvis den har sur stråle. Det gør en væsentlig forskel i behandlingsforløbet.

Forebyggelse - hvad kan jeg gøre, så min hest ikke får muk eller sur stråle?  

Tørt, tørt og atter tørt. Når det kommer til både muk og sur stråle er fugtighed en stor faktor for udbrud. Begge dele trives i fugtige, bakteriefyldte omgivelser og har derfor svært ved at sætte sig, hvis ben og hove holdes så tørre som muligt.

Sørg for at din hest står tørt i boksen og mug ud hver dag. 

Går hesten med klokker på fold, så sørg for at skylle klokker og ben grundigt hver eller hver anden dag. På den måde sikrer du dig, at der ikke sidder bakterier eller sandkorn mellem klokker og koden. 


Nyhedsbrev og tilbud