Guide - Den rigtige hovpleje

En god hovpleje er essentiel for hesten. Hovene skal være i orden på hesten ellers kan man hurtigt rende ind i problemer. Men nogle gange kan det godt være lidt af en jungle at finde ud af. Derfor har vi samlet nogle gode tips og tricks så du kan blive lidt klogere på hestens hove og den rette pleje af dem. Den rigtige hovpleje kan nemlig være meget forskellig alt efter årstiden, vind og vejr. 

Daglig pleje

Daglig pleje af hestens hove er essentiel for en sund hov. Rens din hests hove hver dag. Skidt og snavs skal fjernes fra sålen. Hvis ikke, kan eventuelle sten sætte sig fast og skabe gener for hesten. Samtidig er det rigtig sundt for sålen at få lidt luft, som forebygger surstråle (forrådnelse af det bløde strålehorn, forårsaget af bakterier). Det er rigtig vigtigt at du passer på hestens stråle og strålekløft når du renser hove. Så brug hovrenseren forsigtigt omkring disse områder. 

Efter at hovene er renset kan det være en god idé at vaske hovene efterfølgende. Så får man fjernet det sidste skidt og snavs. Hoven vil nu fremstå flot og være helt ren. Brug en god hovbørste til at fjerne genstridigt snavs der sætter sig på hoven. Påfør derefter en god hovolie. En god hverdags hovolie får din hests hove til at skinne og forblive sunde. F.eks. vil denne hovolie fra Nathalie Horsecare være en god hverdags hovolie. Den indkapsler ikke hoven og kan derfor smøres på tørre hove. Nemt og hurtigt i den travle hverdag.

For at fremme en god hovvækst kan du smøre "Hoof Ointment" i kronranden. Den kan bruges året rundt. Hovsavlen fremmer hovens elasticitet og modstandsdygtigheden. Samtidig hjælper hovsavlen mod hovsygdomme. 

Hovprodukter

Der findes rigtig mange plejeprodukter til hovene. Alle sammen har hver deres formål. Det er derfor vigtigt at de bruges rigtigt, for at opnå det bedste resultat. Plej hestens hove med plejeprodukter hver til hver anden dag. Så ser hestens hove altid sunde og velplejede ud. Alt efter vejr og årstid kan den rigtige hovpleje variere.

Sommer

Om sommeren har hestens hove tendens til at blive tørre. Jorden og luften er tør og trækker fugt ud af hoven. Om sommeren er det derfor vigtigt at tilføje hestens hove fugt, så hoven bibeholder sin elasticitet. F.eks. vil vores populære Hoof Moisturiser fra Carr & Day & Martin være oplagt eller den billigere Effol Summer Hoof Gel. Hvis sommeren er meget varm og tør, kan det også være en idé at give hestens hove et bad hver dag. F.eks. findes der vandklokker som tilføjer hestens hove fugt. Sammenrullede, våde håndklæder om hestens hove kan også være en idé. 

Vinter

Efteråret og vinteren i Danmark er som oftest meget våd. Meget våd er = meget fugt. Derved kan man risikere at hestens hove får for meget fugt. Så vil hovene blive bløde og sømhullerne kan udvide sig en smule. Derfor oplever mange hesteejere at deres hest taber sko i disse måneder. Du skal derfor finde en hovolie, der giver beskyttelse mod denne fugt, men uden at udtørre hovene. Winter Hoof Gel fra Effol er en rigtig god vinterhovolie. Vores bestseller er dog Hoof Barrier fra Carr&Day&Martin. Hoof Barrier skaber en en-vejs barrier, som forebygger at hoven ikke optager overdreven fugt. Som hesteejer i Danmark kan det være svært at undgå mudder på vinterfoldene, men vi kan tage vores forholdsregler og sørge for en god hovpleje. 

Når uheldet er ude - Sur stråle

Nogle gange kan man bare have gjort alt i sin magt og alligevel står hesten med sur stråle. Hvis dette er hændt findes Rock Hard fra NAF. Dette produkt er udviklet til at styrke bløde hovsåler og desinficering af strålen. Ofte kommer surstråle når hesten er uhygiejnisk opstaldet. Det er derfor vigtigt at boksen altid er ren og tør. Husk smeden bør komme forbi og fjerne det dårlige horn.

Stævne/show

Skal du til stævne, show eller vil du blot have at din hest skal fremstå for sin bedste side hver dag? Så skal du finde en hurtigtørrende hovolie eller spray. Hovolien vil give hovene en rigtig flot glans og samtidig sørge for at hovens elasticitet opretholdes. Påfør i god tid inden kørsel/ridning, så du er sikker på at olien er tørret helt ind. Hvis du ikke gider at vente på at hovene tørrer, burde du have Absorbine Supershine Hoof Polish liggende. Denne lak tørrer på kun 60 sekunder og efterlader en flot overflade. Perfekt, hvis du har travlt lige inden du skal til stævne.