0

Din indkøbsvogn er tom

28. marts 2019

Når dagene bliver længere og lysere smider hestene deres tykke vinterfrakker. Selv heste der er klippet kan smide en del hår i løbet af nogle uger. For nogle heste kan fældesæson derfor betyde et underskud af b-vitamin. Derfor er det enormt vigtigt at holde ekstra øje med sin hest, dens trivsel og dens humør. På den måde kan man nå at tage det i opløbet. 

B-vitamins primære funktion

For at de røde blodlegemer kan dannes, skal hesten bruge b-vitamin. Dermed påvirker b-vitamin hestens blodprocent, nervesystemets funktion, fordøjelse og omsætning af energi. Derfor er det ikke mærkeligt at det er nødvendigt for hesten af opretholde et sundt b-vitamin niveau. 

Samtidig er b-vitamin en nødvendighed, når det kommer til at danne hud, pels og horn. Derfor vil et underskud af b-vitamin ofte hænge sammen med mat, tør og skællet pels, dårlig hornkvalitet og uforklarlige sprækker i hestens mundvige.  

Årsager til mangel og øget behov

Heste kan selv danne b-vitamin i tarmene, samtidig kan de optage b-vitamin igennem foderet. Men der er alligevel en række faktorer der gør, at hesten kan være i underskud. Nogle af faktornerne kan være:

- Fældning

- Hårdt arbejde

- Foder af dårlig kvalitet

- Stresset miljø og mistrivsel

- Syreskader på mavens slimhinde og irriteret slimhinde

Symptomer pga b-vitamin mangel

Et af de tydeligste symptomer på mangel af b-vitamin er nedsat humør. Rigtig mange heste kan nærmest virke små-deprimeret. Mange af dem mangler energi i dagligdagen og træning. Dette skyldes ofte pga. et underskud af b-vitamin.

Et andet symptom vil være at hestens pels vil fremstå mat og kedelig. Hesten kan også være lang tid om at fælde sin vinterpels eller fælde i "totter". 

Kan man overdosere b-vitamin.

Det korte svar nej. Man kan ikke overdosere med b-vitamin. B-vitamin vil som udgangspunkt udskilles via urinen, da det er vandopløsning. Derfor kan b-vitamin ikke ophobes i kroppen.

Men det er alligevel en god idé at tænke sig om. Det kræver energi for hesten at udskille overskydende vitaminer. Og målet med at give et tilskud af b-vitamin er jo netop for at fremme hestens sundhed og ikke belaste systemet yderligere. 

Tilskudsprodukter

Vi har en del forskellige b-vitaminer til forskellige priser på lager. Vores bestseller er fra NAF. NAF flydende B-vitaminer er en smagfuld B-vitamin sammensætning uden tilsat sukker og farvestof. Bidrager til sundhed og god appetit hos heste og ponyer.

Find alle vores b-vitaminer HER.


Nyhedsbrev og tilbud